Με την ΠΟΛ. 1062/2018 κοινοποιήθηκε η Γνωμοδότηση υπ’ αριθ. 10/2018 του Β’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 23-03-2018, και αφορά στη δυνατότητα συμψηφισμού από τη Φορολογική Διοίκηση του προκύπτοντος, μετά από άρση επιβληθείσας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, η οποία λήφθηκε μη νομίμως κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του ν. 3869/2010, επιστρεπτέου ποσού, σε όποιο ύψος και εάν αυτό ανέρχεται, με οφειλές φορολογούμενης, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί κατά την ημέρα του συμψηφισμού.

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε σε απάντηση ερωτήματος που διατύπωσε η ΑΑΔΕ σε συνέχεια ερωτήματος της Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης, αναφορικά με τη δυνατότητα συμψηφισμού από τη Φορολογική Διοίκηση του προκύπτοντος, μετά από άρση επιβληθείσας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, η οποία λήφθηκε μη νομίμως κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του ν. 3869/2010, επιστρεπτέου ποσού, σε όποιο ύψος και εάν αυτό ανέρχεται, με οφειλές φορολογούμενης, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί κατά την ημέρα του συμψηφισμού.

Με την ανωτέρω γνωμοδότηση κρίθηκε ομόφωνα υπό το διδόμενο στο έγγραφο του ερωτήματος και προκύπτον από τα στοιχεία του φακέλου συγκεκριμένο πραγματικό ότι η Φορολογική Διοίκηση, στο πλαίσιο αναμόρφωσης των νομικών και πραγματικών καταστάσεων που διαμορφώνονται, εξαιτίας της μη νόμιμης επιβολής κατάσχεσης εις χείρας τράπεζας ως τρίτης σε χρόνο κατά τον οποίο ίσχυε η απαγόρευση λήψης καταδιωκτικών μέτρων και μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης της περιουσίας της οφειλέτιδος κατά το άρθρο 4 παρ. 5 του ν. 3869/2010, οφείλει να άρει την επιβληθείσα κατάσχεση και συνακολούθως να επιστρέψει στην καθ’ης η εκτέλεση οφειλέτιδα το συνεπεία της θετικής δήλωσης της τράπεζας καταβληθέν από αυτήν (την Τράπεζα) στο Δημόσιο ποσό που κατασχέθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν, είναι δε αδιάφορος ο τρόπος επιστροφής και δη, εάν το ποσό θα πιστωθεί στο λογαριασμό της δικαιούχου από τον οποίο εκταμιεύθηκε ή σε άλλον που η ίδια ήθελε υποδείξει, ζήτημα αναγόμενο στη σφαίρα των επιλογών της.

Ζήτημα συμψηφισμού απαιτήσεων του Δημοσίου με τα (μετά την άρση των επιβληθεισών κατασχέσεων), ποσά, δεν γεννάται, δεδομένου ότι η επιστροφή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο αποκατάστασης της νομιμότητας , από την ενέργεια δε αυτή δεν μπορεί να ωφεληθεί το Δημόσιο με το συμψηφισμό αυτών τούτων των μη νομίμως κατασχεθεισών απαιτήσεων.

ΠΗΓΗ: https://www.lawspot.gr/nomika-nea/arsi-katashesis-apo-dimosio-eis-heiras-tritoy-gia-ofeiles-poy-entassontai-se-aitisi-toy

CategoryΝέα

© 2018 Mineopoulos law Powered and Developed by NETFOCUS

logo-footer