Γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου 6/2014: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4174/2013 που επιτρέπουν φορολογικό έλεγχο στις κατοικίες των φορολογουμένων, χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6/2014 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι διατάξεις των άρθ. 25 § 3 και 40 § 3 ν. 4174/2013 που προβλέπουν την είσοδο οργάνων της φορολογικής διοίκησης στην κατοικία φορολογουμένων, με απλή εντολή του Εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού αντίκεινται στο άρθ. 9 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «1. Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δε γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».

Με το άρθρο αυτό θεσπίζεται το άσυλο της κατοικίας και το απαραβίαστο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Ως «κατοικία» θεωρείται κάθε χώρος που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή, ακόμα και για εργασία, που δεν είναι προσιτός σε όλους, στην έννοια δε αυτή εμπίπτει τόσο η αμιγής, όσο και η μικτή κατοικία, αυτή δηλαδή που χρησιμοποιείται και ως έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας του ατόμου.
Για το σύνολο του κειμένου της εν λόγω γνωμοδότησης, πατήστε εδώ.

CategoryΝέα

© 2018 Mineopoulos law Powered and Developed by NETFOCUS

logo-footer