Ολοένα και περισσότερο, συναντούμε στην δικαστηριακή πρακτική υποθέσεις κακοποίησης ζώων.

Ο Νόμος θεσπίζει αυστηρές ποινές για την κακοποίηση ζώων. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση του ζώου, ανεξάρτητα αν αυτό είναι οικόσιτο ή αδέσποτο, όπως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, καθώς και ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, ο δε δράστης των ανωτέρω συμπεριφορών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και με χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ του επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ ανά ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.  

Η θανάτωση ή βασανισμός ζώου, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιου τραυματισμού (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), κυνομαχιών και κάθε είδους μάχης μεταξύ ζώων, κτηνοβασίας, σεξουαλικής κακοποίησης ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, ή εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων, συνιστά κακούργημα και ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ και παράλληλα του επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και για κάθε περιστατικό. 

Επιπλέον, θεσπίζεται ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ για την παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς, την εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι, καθώς και την έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops). Έτσι, απαγορεύεται η πώληση ζώου έναντι αντιτίμου από ιδιώτη με οποιονδήποτε τρόπο.  Τέλος, η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες και χρηματική ποινή έως 6.000 ευρώ. 

Για να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, θεσπίζεται ειδική διαδικασία για όποιον ιδιοκτήτη θέλει να παραδώσει το ζώο συντροφιάς του. Αφού, πρώτα ενημερώσει τον οικείο δήμο για την πρόθεσή του, θα αναρτηθεί για 2 μήνες αγγελία του ζώου προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Εάν δεν βρεθεί νέα οικογένεια για το ζώο, ο ιδιοκτήτης θα το δίνει στο δήμο και θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ εάν πρόκειται για σκύλο και 100 ευρώ αν πρόκειται για γάτα.
Ο ιδιοκτήτης που δίνει στο δήμο το ζώο συντροφιάς του δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει άλλο ζώο για τα επόμενα 3 χρόνια.  

Υπάρχει εκ του νόμου περιορισμός στον μέγιστο αριθμό κατοικιδίων συντροφιάς; 

Ο νέος νόμος δεν προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικίδιων που μπορούν να διαμένουν σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες από τους ιδιοκτήτες των ζώων. Ωστόσο ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία  ζώα ανά διαμέρισμα. Ομοίως έχουν κρίνει κάποιες δικαστικές αποφάσεις δημιουργώντας έτσι νομολογιακό προηγούμενο.  

Τι πρέπει να γνωρίζω για την στείρωση; 

Αναφορικά με το ζήτημα της στείρωσης ζώων, ο Νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η στείρωση, πάντως, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. 

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κατηγορία για κακοποίηση ζώου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+30 210 62 00 993), προκειμένου να επιμεληθούμε της υποθέσεως σας και να προετοιμάσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την υπεράσπιση σας στο ποινικό δικαστήριο.  

© 2018 Mineopoulos law Powered and Developed by NETFOCUS

logo-footer