Σύμφωνα με το άρθρο 282 Κ.Π.Δ. όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι (συνηθέστερα παροχή εγγύησης, η υποχρέωση εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ή κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή να επιβληθεί προσωρινή κράτηση, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης. 

Συγκεκριμένα, η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται μόνο εφόσον κριθεί ότι οι υπόλοιποι περιοριστικοί όροι δεν επαρκούν για να διασφαλισθεί ότι ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο καθώς και ότι δεν θα διαπράξει άλλα αδικήματα μέχρι την ημέρα της δίκης. Θα πρέπει, ακόμη, ο κατηγορούμενος που διώκεται για κακούργημα να μην έχει γνωστή διαμονή στην χώρα ή να έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του ή κατά το παρελθόν να υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή να κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής και από την συνδρομή των ανωτέρω στοιχείων να προκύπτει σκοπός φυγής του ή να κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. 

 

Η προσωρινή κράτηση μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ έως 18 μήνες. 

Ο κατηγορούμενος που κρατείται προσωρινά, μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εντός 10 ημερών από τη διάταξη του Ανακριτή που διατάσσει την προσωρινή κράτηση και να ζητήσει την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με άλλους περιοριστικούς όρους. 

 

Μετά δε την παραπομπή του κατηγορούμενου στο αρμόδιο Δικαστήριο για να δικασθεί, υπάρχει και πάλι η δυνατότητα του κατηγορούμενου να αιτηθεί την άρση άλλως την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους από το Δικαστικό Συμβούλιο. 

 

Σημειώνεται ότι πριν συμπληρωθούν 6 μήνες προσωρινής κράτησης ενός κατηγορούμενου το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφαίνεται για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησης καθώς και για τη διατήρηση ή όχι των περιοριστικών όρων.  Αντίστοιχα, το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει πριν συμπληρωθούν 12 μήνες προσωρινής κράτησης. 

Στα ως άνω χρονικά σημεία, ο κατηγορούμενος κρίσιμο είναι να υποβάλει ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Υπόμνημα εκθέτοντας τη θέση του, ώστε να ληφθεί υπόψιν του Δικαστικού Συμβουλίου προτού αποφασίσει σχετικά. 

Ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους του επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση ή να εξηγήσει γιατί θα πρέπει ο όρος που του έχει επιβληθεί να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον. 

Με άλλα λόγια, ζητάμε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να επανεκτιμήσει την υπόθεση και τα ειδικότερα στοιχεία αυτής καθώς και τυχόν νέα δεδομένα λ.χ. δυνατότητα εργασίας του κατηγορούμενου ή μεταβολή τόπου κατοικίας της οικογένειάς του. 

 

Σε περίπτωση σύλληψης σας τηλεφωνήστε μας άμεσο στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+ 30 69 84 411004) , για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς μας και αθώωσε τους εντολείς μας (α’ και γ’ κατηγορούμενο) για το αδίκημα της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι ανήρτησαν σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης (facebook) ότι δήθεν πωλούσαν κουτάβια ράτσας πιτμπουλ. Η δίωξη κινήθηκε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας στην ηλεκτρονική δίωξη ενώ ζητήθηκε η άρση της IP των εντολέων μας. Πλην όμως, όπως αποδείχθηκε από την αποδεικτική διαδικασία, τα έγγραφα και τους μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι δεν προέβησαν στην πράξη αυτή για εμπορικούς σκοπούς και εμπορικό κέρδος κ έτσι το δικαστήριο κατέληξε στην αθώωση τους.

Για το δικηγορικό μας γραφείο παραστάθηκε με επιτυχία ο δικηγόρος Μηναιόπουλος Βίκτωρας.

Δείτε την απόφαση:

Παράνομη Εμπορία Ζώων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το αδίκημα αυτό μπορούν να επιβληθούν ποινές  από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ. Για περισσότερα σχετικά με το αδίκημα της κακοποίησης ζώων, παράνομης εμπορίας και των συναφών πράξεων δείτε το σχετικό άρθρο στην σελίδα μας. 

Σε περίπτωση που έχετε κληθεί ως κατηγορούμενος/η, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+30 210 62 00 993), προκειμένου να επιμεληθούμε της υποθέσεως σας και να προετοιμάσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την υπεράσπιση σας στο ποινικό δικαστήριο.  

 

 

Την 02-11-2022 ο Κωνσταντίνος Μηναιόπουλος σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην εκπομπή της Έλενας Καραγιάννη “Μένουμε Πρώτο”, μίλησε για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, την ανήλικη παραβατικότητα και την συναφή ποινική αξιολόγηση της.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα μεταξύ του 35:00 – 49:00 στο παρακάτω link:

Μένουμε Πρώτο με την Έλενα Καραγιάννη | 02.11.22

 

Το δικηγορικό μας γραφείο διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα νεαρής παραβατικότητας τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται από τους δικηγόρους μας, όπως και κάθε υπόθεση μας, με νηφαλιότητα, επιμέλεια και σοβαρότητα.

Μην διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+210 62 00 993) ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+30 6984411004) σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο σας έχει εμπλακεί κάποιο περιστατικό.   

Σε μια πολυσέλιδη δικογραφία με δέκα κατηγορούμενους, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και άριστης προετοιμασίας, το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς μας και αθώωσε τον εντολέα μας κατηγορούμενο για το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, και συγκεκριμένα ινδικής κάνναβης, για αποκλειστική χρήση του άρθρου 29 Ν.4139/2013 (Νόμος περί Ναρκωτικών).

Για το γραφείο μας παραστάθηκε με επιτυχία η δικηγόρος Μαρίνα Σκαρβέλη.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 

Σε περίπτωση που σας έχει κοινοποιηθεί κλήση για να δικαστείτε ως κατηγορούμενος/η, ή έχετε συλληφθεί και πρόκειται να δικαστείτε σύμφωνα με την αυτόφωρη διαδικασία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αυτοφώρου, για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Εμφανίζεται συχνά στις συναλλαγές και κατ’ επέκταση στην καθημερινή μας πρακτική το φαινόμενο της αγοροπωλησίας αυτοκινήτου ή μηχανής με μηχανικό πρόβλημα το οποίο δεν γνώριζε ο αγοραστής.

Έχει νομική ευθύνη ο πωλητής για το όχημα που φέρει βλάβες χωρίς να ενημερώσει τον αγοραστή;

Σύμφωνα με το άρθρο 534 του Αστικού Κώδικα: o πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα,  έτσι ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του αν το πράγμα, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, έχει πραγματικά ελαττώματα ή στερείται τις συνομολογημένες ιδιότητες, εκτός αν ο αγοραστής κατά τη σύναψη της σύμβασης γνώριζε ότι το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση ή η μη ανταπόκριση οφείλεται σε υλικά που χορήγησε ο αγοραστής.

Μέχρι πότε φέρει ευθύνη ο πωλητής όμως;

Το ελάττωμα ή η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας που διαπιστώνεται μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του πράγματος τεκμαίρεται ότι υπήρχε κατά την παράδοση, εκτός αν τούτο δεν συμβιβάζεται με τη φύση του πράγματος που πουλήθηκε ή με τη φύση του ελαττώματος ή της έλλειψης.

Ποια είναι τα δικαιώματα του αγοραστή στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι το όχημα που αγόρασε δεν φέρει τις συνομολογημένες ιδιότητες;

Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ’ επιλογήν του:

 1. να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες·
 2. να μειώσει το τίμημα·
 3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα, έτσι αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει από τη σύμβαση λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας, έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα ελεύθερο από κάθε βάρος που του προσέθεσε ο ίδιος, καθώς και τα ωφελήματα που αποκόμισε. Ο πωλητής επιστρέφει το τίμημα με τόκο, τα έξοδα της πώλησης, καθώς και όσα ο αγοραστής δαπάνησε για το πράγμα.

Ο πωλητής αρνείται να πληρώσει την επισκευή ή την αντικατάσταση, τι μπορώ να κάνω;

Σε αυτήν την περίπτωση δικηγόρος του γραφείου μας αναλαμβάνει για εσάς την σύνταξη εξώδικης δήλωσης, ή οποιαδήποτε άλλη ενδεδειγμένη νομική ενέργεια που απαιτεί η υπόθεση σας για την αποτελεσματική και ταχεία διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας.

 

Επικοινωνήστε άμεσα με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας ( 210 – 62 00993) ή στο email επικοινωνίας μας (secretary@mineopouloslaw.gr) προκειμένου να χειριστούμε την υπόθεση μας. Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν αναλάβει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία παρόμοιες υποθέσεις.

Άμυνα – Τι σημαίνει; Ποια είναι τα όριά της; Πότε είναι νόμιμη;

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22 του Ποινικού Κώδικα: “1. Δεν είναι άδικη η πράξη που τελείται σε περίπτωση άμυνας.”

Αυτό σημαίνει ότι η πράξη δεν τιμωρείται.

Τι είναι όμως η άμυνα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις της ώστε να είναι νόμιμη;

Σύμφωνα, με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, κατάσταση νόμιμης άμυνας υπάρχει όταν συντρέχει:

 1. Επίθεση άδικη και παρούσα: θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει α) επίθεση που αντικειμενικά αντιφάσκει προς το δίκαιο και β) η επίθεση να είναι παρούσα και ως τέτοια θεωρείται εκείνη που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται και να εξακολουθεί καθώς και όταν αμέσως και ασφαλώς επίκειται η πραγμάτωσή της.
 2. Αμυντική πράξη, δηλαδή αναγκαία προσβολή των εννόμων αγαθών του επιτιθέμενου στην οποία προβαίνει ο αμυνόμενος για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον.

Επομένως, εφόσον συντρέχουν τα παραπάνω, δικαίωμα σε για την απόκρουση της επίθεσης έχει κατ’ αρχάς το ίδιο το άτομο που δέχεται την παρούσα και άδικη επίθεση, π.χ. εκείνος που δέχεται σωματική βία. Δικαιούται, όμως να αμυνθεί, και οποιοσδήποτε τρίτος βρίσκεται ενώπιον της εγκληματικής αυτής ενέργειας οπότε και γίνεται λόγος για “άμυνα υπέρ τρίτου”, π.χ. κάποιος βλέπει ένα άγνωστο πρόσωπο να παραβιάζει το αυτοκίνητo γείτονα του και απωθεί τον δράστη.

Σύμφωνα δε με την παρ. 3. του άρθρου 22 Π.Κ.. “Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις”.

Τα παραπάνω αποτελούν κριτήρια, με βάση τα οποία κρίνεται το αναγκαίο μέτρο της άμυνας. Δηλαδή, το μέτρο κρίνεται αντικειμενικά από το δικαστήριο: λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των περιστάσεων που υποπίπτουν στην αντίληψη ενός αντικειμενικού παρατηρητή κατά τον χρόνο της επίθεση και δεν αξιολογείται μόνο η αντίληψη του δράστη.

Έτσι, εάν ο αμυνόμενος υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, δεν βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης άμυνας αλλά θα τιμωρηθεί για την πράξη του, με ελαττωμένη ποινή, εάν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση. Εάν, πάλι, έγινε από αμέλεια θα τιμωρηθεί για την διάπραξη του σχετικού αδικήματος εξ αμελείας, εφόσον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία τιμώρησή του όταν τελείται εξ αμελείας.

Εάν, πάντως, η υπέρβαση του μέτρου έγινε εξαιτίας φόβου ή ταραχής, ο δράστης μένει ατιμώρητος.

Ακόμη, δεν απαλλάσσεται από την ποινή που ορίζει ο νόμος όποιος με πρόθεση προκάλεσε την επίθεση άλλου για να διαπράξει εναντίον του αξιόποινη πράξη με το πρόσχημα της άμυνας.

Το δικηγορικό μας γραφείο είναι πλήρως εξειδικευμένο σε πάσης φύσεως ζητήματα ποινικού δικαίου. Καλέστε μας άμεσα στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+30 210 6200993) για να κανονίσουμε ένα ραντεβού δια ζώσης ή διαδικτυακά και να χειριστούμε την υπόθεση σας.

Ακούμε συχνά από τα ΜΜΕ, ο/η τάδε καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πχ 2  έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή, τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Όταν λέμε πως καταδικάζεται κάποιος με τριετή αναστολή, σημαίνει ότι καταδικάζεται κάποιος σε μια ποινή φυλάκισης η οποία γράφεται φυσικά στο ποινικό του μητρώο, όμως δίδεται σε αυτόν μια «δοκιμαστική περίοδος τριών ετών» ώστε σε περίπτωση που τελέσει άλλο αδίκημα εντός του χρόνου αυτού υπάρχουν σχετικές προβλέψεις όπου υπό προϋποθέσεις αίρεται αυτή η αναστολή και τότε εκτελείται η ποινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριετής αναστολή δίδεται κατ’ αρχάς σε αυτόν που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης έως τρία έτη.

Αυτή η «δεύτερη ευκαιρία» συνίσταται στον έλεγχο της συμπεριφοράς του δράστη μετά την καταδίκη του, η οποία εκδηλώνεται και εξωτερικεύεται από την ημέρα που αυτός, αν και καταδικάστηκε για πρώτη φορά σε περιοριστική της ελευθερίας ποινή, συνεχίζει να διάγει εν ελευθερία λόγω ακριβώς της αναστολής που του χορηγήθηκε.  Έτσι η φυλάκιση επιλέγεται ως έσχατο μέσο και παρά μόνον για τις περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων.

Με τον Νέο Ποινικό Κώδικα, το σύστημα των ποινών μεταλλάχθηκε πλήρως. Ενώ η αναστολή της ποινής έως και τον Ιούλιο του 2019 χορηγούταν στους λεγόµενους «πρωτόπειρους» εγκληµατίες, όπως κάθε φορά αυτοί ορίζονταν από τον νόµο με τη νέα ρύθμιση η αναστολή χορηγείται καταρχήν σε όλους όσους καταδικάζονται σε ποινή στερητική της ελευθερίας που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, χωρίς να εμποδίζεται από την ύπαρξη προηγούμενης καταδίκης, καθώς και του συνολικού ύψους των ποινών, που τυχόν έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο.

Έτσι σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του ΠΚ η ύπαρξη πολλών μικρών καταδικών για το ίδιο ή για άλλα παρόμοια αδικήματα μπορεί να υποδηλώνει αυξημένη παραβατικότητα ή και επικινδυνότητα του καταδικασθέντος, η οποία να καθιστά απολύτως αναγκαία την εκτέλεση της ποινής, ακόμη και όταν το σύνολο των προηγούμενων ποινών δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ύψος (όπως το ένα έτος στον προϊσχύσαντα Κώδικα). Από την άλλη πλευρά, ακόμη και μία βαριά σχετικά καταδίκη είναι πιθανόν να μην είναι ενδεικτική αυξημένης παραβατικότητας ή επικινδυνότητας του καταδικασθέντος, αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα βαρύ εξ αμελείας πλημμέλημα.

Το δικαστήριο όμως προκειμένου να χορηγήσει την αναστολή μπορεί πλέον να αξιώσει κάποιους επιπλέον όρους. Τέτοιοι όροι είναι ιδίως α) η αποκατάσταση του συνόλου ή μέρους της ζημίας που προκλήθηκε στο θύμα της αξιόποινης πράξης, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του καταδικασθέντος, β) η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως 1 έτος, εάν η πράξη συνδέεται με σοβαρή παράβαση των
οδηγικών κανόνων, γ) η καταβολή ποσού έως 10.000 ευρώ για κοινωφελείς σκοπούς, δ) η εκπλήρωση υποχρεώσεων του καταδικασθέντος για διατροφή ή επιμέλεια άλλων προσώπων, ε) η συμμετοχή του καταδικασθέντος, εφόσον συναινεί, σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα, στ) η συμμετοχή του καταδικασθέντος σε συνεδρίες με επιμελητή κοινωνικής αρωγής, ζ) η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και η) η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ποια ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή με τον νέο Ποινικό Κώδικα;

Προβλέπεται για πρώτη φορά η αναστολή εκτέλεσης μέρους της ποινής. Και αυτή η διάταξη εφαρμόζεται μόνο για ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη. Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ποινικού Κώδικα αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων  αξιόποινων πράξεων, μπορεί να διατάξει την εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δέκα ημερών ούτε ανώτερη των τριών μηνών και την αναστολή εκτέλεσης του υπολοίπου.

 

Η ομάδα του δικηγορικού μας γραφείου είναι πλήρως καταρτισμένη σε θέματα ποινικού δικαίου. Για οποιοδήποτε θέμα ρύθμισης και συγχώνευσης ποινών, μετατροπής ποινής σε κοινωφελή εργασία, δοσοποιήσης,  θέματα ποινικού μητρώου ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που άπτεται το ποινικού δικαίου, μην διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνία μας (+210 62 00 993) ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+6984411004).

Το Ποινικό μητρώο είναι σύστημα καταγραφής ποινών στις οποίες έχει κάποιος καταδικαστεί. Πρόκειται για ένα απαραίτητο πιστοποιητικό για την έκδοση μεγάλου αριθμού διοικητικών πράξεων (διορισμός στο δημόσιο τομέα, απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, άδεια εργασίας αλλοδαπού, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, άδεια άσκησης επαγγέλματος υγειονομικού και γενικά κοινωφελούς ενδιαφέροντος, άδεια κυνηγίου, άδεια χρήσης όπλων και εκρηκτικών, άδεια εισόδου στα αεροδρόμια, εγγραφή στο Μητρώο Εξαγωγέων κ.λ.π.).

Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

 • αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, στα οποία είναι εγγεγραμμένες όλες οι αμετάκλητες ποινές και τα οποία χορηγούνται σε περιοριστικά αναφερόμενες από το νόμο περιπτώσεις (λ.χ. τον εισαγγελέα, τον τακτικό ανακριτή ή τον επίτροπο του στρατοδικείου, για δικαστική αποκλειστικά χρήση ή στους διευθυντές φυλακών και άλλων σωφρονιστικών ή θεραπευτικών καταστημάτων για κρατούμενο που με αμετάκλητη απόφαση εκτίει ποινή στερητική της ελευθερίας κ.α.)
 • αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, τα οποία εκδίδονται για κάθε νόμιμη χρήση κατόπιν αίτησης του πολίτη και στα οποία αναγράφονται αμετάκλητες ποινές υπό προϋποθέσεις.

Στο αντίγραφο γενικής χρήσης καταχωρίζεται κατ’ αρχήν το περιεχόμενο όλων των δελτίων του ποινικού μητρώου, σύμφωνα με το άρθρο 571 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ωστόσο, μετά από την πάροδο ορισμένου χρονου, διαγράφονται τα δελτία ποινικού μητρώου:

 1. που αναγράφουν χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή ποινή φυλάκισης έως και έξι (6) μήνες, μετά την πάροδο τριών (3) ετών,
 2. που αναγράφουν ποινή φυλάκισης πέραν των έξι (6) μηνών ή ποινή περιορισμού σε ψυχιατρικό κατάστημα, μετά την πάροδο οκτώ (8) ετών,
 3. που αναγράφουν κάθειρξη, μετά την πάροδο είκοσι (20) ετών.

 

Οι παραπάνω προθεσμίες αρχίζουν αφού εκείνος που καταδικάσθηκε ξεκινήσει να εκτίει την ποινή του. Αν, όμως, επήλθε μεταγενέστερη καταδίκη για πλημμέλημα ή κακούργημα, οι προθεσμίες αυτές αρχίζουν από την έκτιση της νέας ποινής.

 

Η ποινή θεωρείται ότι εκτίθηκε και στις περιπτώσεις που: α) μετατράπηκε σε χρηματική, από την ημέρα καταβολής του ποσού της μετατροπής, β) χαρίστηκε, από την έκδοση του οικείου προεδρικού διατάγματος, γ) χορηγήθηκε απόλυση, από την επιτυχή πάροδο του χρόνου δοκιμασίας δ) έχει επέλθει εξάλειψη της ποινής (πχ με ολοσχερή εξόφληση της οφειλής).

 

Αν η καταδικαστική απόφαση δεν εκτελέστηκε, οι πιο πάνω πάνω προθεσμίες αρχίζουν από την παραγραφή της.

 

Κατ’ εξαίρεση, θεσπίζονται δύο περιπτώσεις, όπου οι ανωτέρω προθεσμίες δύνανται να συντμηθούν στο μισό, με διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου:

α) εάν πρόκειται για πρώτη καταδίκη ή

β) εάν πρόκειται για καταδίκη που αφορά έγκλημα από αμέλεια ή έγκλημα με δόλο, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή.

 

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ζητήματα ρύθμισης ποινών ή διαγραφής από το ποινικό μητρώο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+210 62 00 993) ώστε να χειριστούμε την υπόθεση σας. Οι δικηγόροι του γραφείου μας διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία και απόλυτη κατάρτιση σε ζητήματα ποινικού δικαίου. 

Ολοένα και περισσότερο, συναντούμε στην δικαστηριακή πρακτική υποθέσεις κακοποίησης ζώων.

Ο Νόμος θεσπίζει αυστηρές ποινές για την κακοποίηση ζώων. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση του ζώου, ανεξάρτητα αν αυτό είναι οικόσιτο ή αδέσποτο, όπως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, καθώς και ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη, ο δε δράστης των ανωτέρω συμπεριφορών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και με χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ, ενώ του επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ ανά ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.  

Η θανάτωση ή βασανισμός ζώου, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιου τραυματισμού (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), κυνομαχιών και κάθε είδους μάχης μεταξύ ζώων, κτηνοβασίας, σεξουαλικής κακοποίησης ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, ή εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων, συνιστά κακούργημα και ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ και παράλληλα του επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και για κάθε περιστατικό. 

Επιπλέον, θεσπίζεται ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ για την παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς, την εισαγωγή, εμπορία και αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι, καθώς και την έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops). Έτσι, απαγορεύεται η πώληση ζώου έναντι αντιτίμου από ιδιώτη με οποιονδήποτε τρόπο.  Τέλος, η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες και χρηματική ποινή έως 6.000 ευρώ. 

Για να περιοριστεί το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς, θεσπίζεται ειδική διαδικασία για όποιον ιδιοκτήτη θέλει να παραδώσει το ζώο συντροφιάς του. Αφού, πρώτα ενημερώσει τον οικείο δήμο για την πρόθεσή του, θα αναρτηθεί για 2 μήνες αγγελία του ζώου προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Εάν δεν βρεθεί νέα οικογένεια για το ζώο, ο ιδιοκτήτης θα το δίνει στο δήμο και θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ εάν πρόκειται για σκύλο και 100 ευρώ αν πρόκειται για γάτα.
Ο ιδιοκτήτης που δίνει στο δήμο το ζώο συντροφιάς του δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει άλλο ζώο για τα επόμενα 3 χρόνια.  

Υπάρχει εκ του νόμου περιορισμός στον μέγιστο αριθμό κατοικιδίων συντροφιάς; 

Ο νέος νόμος δεν προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικίδιων που μπορούν να διαμένουν σε πολυκατοικία ή μονοκατοικία αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες από τους ιδιοκτήτες των ζώων. Ωστόσο ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία  ζώα ανά διαμέρισμα. Ομοίως έχουν κρίνει κάποιες δικαστικές αποφάσεις δημιουργώντας έτσι νομολογιακό προηγούμενο.  

Τι πρέπει να γνωρίζω για την στείρωση; 

Αναφορικά με το ζήτημα της στείρωσης ζώων, ο Νόμος προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η στείρωση, πάντως, δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. 

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κατηγορία για κακοποίηση ζώου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+30 210 62 00 993), προκειμένου να επιμεληθούμε της υποθέσεως σας και να προετοιμάσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την υπεράσπιση σας στο ποινικό δικαστήριο.  

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση που καταληφθείτε να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκόολ αναλύονται ως εξής:

 • Πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ για 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου συγκέντρωσης οινοπνεύματος ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα
 • Πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες για άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεομενου αέρα

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανώτερο όριο, είναι: με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας.

Σε περίπτωση που καταληφθείτε να οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ και η συγκέντρωση είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε κινδυνεύετε με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση κινείται η αυτόφωρη διαδικασία όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα (417 επ.) του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Έτσι ο καταληφθείς υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγός συλλαμβάνεται, οδηγείται ενώπιον του Εισαγγελέα και παραπέμπεται άμεσα στο ακροατήριο, εκτός αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία. Αν η εκδίκαση της υπόθεσης πρόκειται να γίνει την επόμενη ημέρα, ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την κράτηση του κατηγορουμένου στο αστυνομικό κρατητήριο, αλλά αυτή δεν επιτρέπεται να παραταθεί περισσότερο από είκοσι τέσσερις ώρες από την προσαγωγή. Αν μέσα σε αυτήν την προθεσμία δεν καταστεί δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η σύγκληση του δικαστηρίου και η εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο, ο εισαγγελέας παραπέμπει την υπόθεση στην τακτική διαδικασία.

Έτσι στην περίπτωση που συλληφθείτε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε όλα τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, και φυσικά την πρόσβαση σε έναν από τους δικηγόρους μας για την προετοιμασία της υπεράσπισης σας.

Οι δικηγόροι του γραφείου μας, πλήρως εξειδικευμένοι στο ποινικό δίκαιο, έχουν αναλάβει με επιτυχία υποθέσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, είτε πετυχαίνοντας αθωωτικές αποφάσεις είτε πετυχαίνοντας αισθητή μείωση της επιβαλλόμενης ποινής και αποφεύγοντας την χρηματική ποινή. Καλέστε μας άμεσα στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας (+210 62 00 993 και στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης +30 698441104)  σε περίπτωση σύλληψη σας ή σε περίπτωση που έχετε λάβει κλήση για να δικαστείτε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου, ώστε να σας συμβουλέψουμε και να προετοιμάσουμε αποτελεσματικά την υπεράσπιση σας.

Page 1 of 61 2 3 6

© 2018 Mineopoulos law Powered and Developed by NETFOCUS

logo-footer