Κληρονομιά με χρέη; Τι πρέπει να κάνω για τα ανήλικα παιδιά μου; 

Δυστυχώς, μετά τα χρόνια της κρίσης είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα να καλείται κανείς ως κληρονόμος σε μία κληρονομιά με πολλά χρέη, ώστε ακόμα και εάν υπάρχει ενεργητικό (κινητή ή ακίνητη περιουσία), τα χρέη είναι τόσα πολλά, ώστε η αποδοχή της κληρονομιάς είναι ασύμφορη για τον κληρονόμο. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα να αποποιηθεί την κληρονομιά, δηλαδή να δηλώσει ότι δεν θέλει την κληρονομιά και την αποκρούει. Η δήλωση της αποποίησης γίνεται στον Γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς δηλαδή στο Ειρηνοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του. 

Τι συμβαίνει όμως όταν ο κληρονόμος είναι κατά το χρόνο του θανάτου είναι ανήλικος; Πώς πρέπει να ενεργήσουν οι γονείς και πότε; 

Η τετράμηνη προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς ισχύει και στην περίπτωση των ανηλίκων. Όμως, η αποποίηση δεν γίνεται με δήλωση του ανήλικου ενώπιον του Γραμματέα στου Ειρηνοδικείου, όπως στην περίπτωση των ενήλικων κληρονόμων αλλά θα πρέπει οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου, δηλαδή οι γονείς του να λάβουν άδεια από το Δικαστήριο προκειμένου να δικαιούνται αποποιηθούν αυτοί για λογαριασμό του.  

Η άδεια αυτή χορηγείται μέσω δικαστικής απόφασης, η οποία εκδίδεται κατόπιν σύνταξης κατάθεσης από δικηγόρο σχετικής αιτήσεως για αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο πρόσωπο στο αρμόδιο  κατά τόπο Δικαστήριο. Για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει να αποδειχθεί στο Δικαστήριο ότι η αποποίηση της κληρονομίας είναι η επωφελέστερη ενέργεια για το ανήλικο τέκνο.  

Η τετράμηνη προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς αναστέλλεται από την στιγμή που κατατίθεται η σχετική αίτηση, δηλαδή “παγώνει” και αρχίζει να “τρέχει” και πάλι από το χρόνο έκδοσης της απόφασης. Θα πρέπει, δηλαδή, μετά την έκδοσης της απόφασης οι γονείς μετά την έκδοση της απόφασης να προβούν στην δήλωση αποποίησης εξ ονόματος του ανήλικου τέκνου ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα ανήλικα να αποξενωθούν από τα χρέη. 

Σε περίπτωση που απεβίωσε κάποιος συγγενής σας και κατέλιπε χρέη ή αντιμετωπίζετε ζητήματα κληρονομικού δικαίου μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας (+ 210 62 00993) ή στο email μας (secretary@mineopouloslaw.gr) προκειμένου να κανονίσουμε μια συνάντηση δια ζώσης ή ηλεκτρονικά.

 

 

Ο εντολέας μας ήδη με την υπ.αριθμ. 1003/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Νέας Ιωνίας απαλλάχθηκε από τα χρέη του βάσει του νόμου Κατσέλη.

Εν συνεχεία, η Τράπεζα (fund), που έχει αναλάβει την είσπραξη των επίδικων απαιτήσεων προχώρησε στην έκδοση διαταγών πληρωμής για τα χρέη που ο εντολέας μου έχει ήδη απαλλαγεί βάσει της ως άνω απόφασης.

Άμεσα, ασκήσαμε ανακοπές κατά των διαταγών πληρωμών που εξέδωσαν τα fund, και έτσι με την υπ.αριθμ. 528/2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και την απόφαση υπ.αριθμ. 526/2022 του ιδίου δικαστηρίου,  καταφέραμε και ακυρώσαμε τις Διαταγές Πληρωμής, με τις οποίες ο πελάτης μας καλούταν να πληρώσει τα ποσά για τα οποία είχε ήδη απαλλαγεί από το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκανε δεκτό τον λόγο ανακοπής μας περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (281 ΑΚ) εκ μέρους του fund, καθώς γνώριζε ότι ο εντολέας μας είχε απαλλαγεί από τα χρέη αυτά και παρ’ όλα αυτά προχώρησε στην έκδοση των επίδικων διαταγών πληρωμής του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Δείτε παρακάτω το κείμενο των αποφάσεων που πέτυχε το δικηγορικό μας γραφείο:

ΑΠΟΦΑΣΗ 1003.2022000001 (1) (1)

 

 

528_ΠΤ ΑΝΑΚΟΠΕΣ_2023 (1)

 

Το δικηγορικό μας γραφείο, διαθέτει πολυετή εμπειρία σε υποθέσεις αστικού δικαίου και υπεράσπισης οφειλετών, ενώ έχει σημειώσει αξιοσημείωτες δικαστικές επιτυχίες. Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα μην διστάσετε να μας καλέσετε (+210 62 00993) προκειμένου να κανονίσουμε μια συνάντηση είτε δια ζώσης είτε μέσω WindowsTeams.

Στην περίπτωση των αδικημάτων της υπεξαίρεσης, κλοπής και υπεξαίρεσης μικρής αξίας και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας για την κίνηση της ποινικής δίωξης είναι απαραίτητη η κατάθεση εμπρόθεσμης και νομότυπης έγκλησης. (Πατήστε εδώ για να δείτε την διαφορά μεταξύ έγκλησης και μήνυσης)

Σύμφωνα με το άρθρο 381 του Ποινικού Κώδικα, αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πλέον την ποινική δίωξη του δράστη, τότε το δικαστήριο παύει αυτήν.

Στην δικαστηριακή πρακτική συναντούμε συχνά το φαινόμενο σε εγκλήματα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, ο κατηγορούμενος να είναι πρόθυμος να ικανοποιήσει τον παθόντα. Η πλήρης ικανοποιήση του παθόντος στο ποινικό δικαστήριο λειτουργεί ευεργετικά για τον κατηγορούμενο, αλλά και τον παθόντα, καθώς με τον τρόπο αυτό αποφευγόνται περιττά δικαστικά έξοδα, τα οποία ενδεχομένως να ξεπερνούν ακόμη και το ύψος της απαίτησης.

Φιλοσοφία του γραφείου μας, είναι πάντα η άμεση και ουσιαστική επίλυσή των υποθέσεων των πελατών μας, χωρίς άσκοπους δικαστικούς αγώνες.

Εν προκειμένω ο εντολέας μας κατηγορούμενος ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας ικανοποιήσε πλήρως την παθούσα πριν το ποινικό δικαστήριο. Την ημέρα του δικαστηρίου η παθούσα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του δράστη λόγω εξόφλησης, και έτσι το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη.

Δείτε την απόφαση:

apofasi pausi dioksis

 

Σε περίπτωση που σας έχει κοινοποιηθεί κλήση για να δικαστείτε ως κατηγορούμενος/η, ή έχετε συλληφθεί και πρόκειται να δικαστείτε σύμφωνα με την αυτόφωρη διαδικασία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αυτοφώρου, για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Τα ποινικά αδικήματα διακρίνονται σε αυτεπαγγέλτως και κατ’ έγκληση διωκόμενα. Τι σημαίνει όμως αυτό; 

Στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, ο Εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη μετά από καταγγελία οποιουδήποτε προσώπου, ανεξαρτήτως εάν είναι ο αμέσως παθών ή ο αμέσως ζημιωθείς από την καταγγελλόμενη πράξη. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ο Α με την απειλή όπλου αφαιρέσει το πορτοφόλι του Β ενώπιον του Γ, τότε ο Γ μπορεί να καταγγέλει την αξιόποινη πράξη της ληστείας που τέλεσε ο Α εις βάρος του Β, μολονότι η πράξη δεν στράφηκε εναντίον του ούτε ζημιώθηκε από αυτήν με οποιοδήποτε τρόπο. Εν προκειμένω, η καταγγελία της πράξης από τον τρίτο Γ λέγεται μήνυση. 

Αντίθετα, στα εγκλήματα που διώκονται κατ’ έγκληση, η ποινική δίωξη κινείται μόνο εάν η αξιόποινη πράξη καταγγελθεί από τον αμέσως παθόντα, δηλαδή το πρόσωπο που δέχθηκε την προσβολή. Για παράδειγμα, εάν ο Α εξυβρίσει τον Β ενώπιον του Γ, μόνον ο Β νομιμοποιείται να καταγγείλει την αξιόποινη πράξη της εξύβρισης που ο Α τέλεσε εις βάρος του και όχι ο Γ. Εν προκειμένω, η καταγγελία της πράξης από τον παθόντα Β λέγεται έγκληση. 

Τα αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση τυποποιούνται στον Ποινικό μας Κώδικα και σε ειδικούς Ποινικούς Νόμους και εισάγουν εξαίρεση στον κανόνα της αυτεπάγγελτης δίωξης.  

Με άλλα λόγια, ενώ κατά κανόνα η Πολιτεία έχει την πρωτοβουλία για την κίνηση της ποινικής δίωξης, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο αρμόδιος Λειτουργός λαμβάνει γνώση της τέλεσης της αξιόποινης πράξης, στα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα την πρωτοβουλία για την κίνησή της ποινικής δίωξης έχει μόνον ο ίδιος ο παθών. 

Πόσο άμεσα πρέπει να δράσει ο παθών; 

Εάν για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης, ο νόμος απαιτεί έγκληση,  ο παθών θα πρέπει να την υποβάλει έγκληση προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έλαβε γνώση για την πράξη που τελέστηκε και για το πρόσωπο που την τέλεσε. Διαφορετικά, το αξιόποινο της πράξης εξαλείφεται και η Πολιτεία δεν έχει πλέον εξουσία να διώξει τον φερόμενο δράστη της εν λόγω πράξης. 

Οι πιο συνηθισμένες αξιόποινες πράξεις στον Ποινικό μας Κώδικα για την δίωξη των οποίων προϋποτίθεται η υποβολή έγκλησης είναι η απλή σωματική βλάβη, εξύβριση, η συκοφαντική δυσφήμηση, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η αυτοδικία, η απειλή.  

Ωστόσο, με τον Νέο Ποινικό Κώδικα απαιτείται η υποβολή έγκλησης για αδικήματα, τα οποία υπό τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα διώκονταν αυτεπαγγέλτως και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή – τέτοια αδικήματα είναι η απάτη και η υπεξαίρεση. 

Η ομάδα του δικηγορικού μας γραφείου αναλαμβάνει την σύνταξη μηνύσεων και εγκλήσεων καθώς και τον ανάλογο χειρισμό σύμφωνα με την φύση και την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+210 62 00 993) ή μέσω email στο secretary@mineopouloslaw.gr

 

Το δικαστήριο δέχτηκε τον αυτοτελή ισχυρισμό μας περί “συμπτωματικής” χρήσης κατ’ άρθρο 29 παρ. 2 του Ν.4139/2013 και αθώωσε τον κατηγορούμενο πελάτη μας.

Σε όλες τις δίκες, είτε πρόκειται για πλημμελληματικής φύσης υπόθεση είτε κακουργηματικής, προετοιμάζουμε γραπτούς ισχυρισμούς και την εν γένει υπεράσπιση με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Δείτε την απόφαση:

2914139000001 (1)

Σε περίπτωση που σας έχει κοινοποιηθεί κλήση για να δικαστείτε ως κατηγορούμενος/η, ή έχετε συλληφθεί και πρόκειται να δικαστείτε σύμφωνα με την αυτόφωρη διαδικασία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αυτοφώρου, για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 282 Κ.Π.Δ. όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι (συνηθέστερα παροχή εγγύησης, η υποχρέωση εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) ή κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή να επιβληθεί προσωρινή κράτηση, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης. 

Συγκεκριμένα, η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται μόνο εφόσον κριθεί ότι οι υπόλοιποι περιοριστικοί όροι δεν επαρκούν για να διασφαλισθεί ότι ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο καθώς και ότι δεν θα διαπράξει άλλα αδικήματα μέχρι την ημέρα της δίκης. Θα πρέπει, ακόμη, ο κατηγορούμενος που διώκεται για κακούργημα να μην έχει γνωστή διαμονή στην χώρα ή να έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει την φυγή του ή κατά το παρελθόν να υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή να κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής και από την συνδρομή των ανωτέρω στοιχείων να προκύπτει σκοπός φυγής του ή να κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. 

 

Η προσωρινή κράτηση μπορεί να έχει διάρκεια το πολύ έως 18 μήνες. 

Ο κατηγορούμενος που κρατείται προσωρινά, μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εντός 10 ημερών από τη διάταξη του Ανακριτή που διατάσσει την προσωρινή κράτηση και να ζητήσει την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με άλλους περιοριστικούς όρους. 

 

Μετά δε την παραπομπή του κατηγορούμενου στο αρμόδιο Δικαστήριο για να δικασθεί, υπάρχει και πάλι η δυνατότητα του κατηγορούμενου να αιτηθεί την άρση άλλως την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους από το Δικαστικό Συμβούλιο. 

 

Σημειώνεται ότι πριν συμπληρωθούν 6 μήνες προσωρινής κράτησης ενός κατηγορούμενου το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφαίνεται για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησης καθώς και για τη διατήρηση ή όχι των περιοριστικών όρων.  Αντίστοιχα, το Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει πριν συμπληρωθούν 12 μήνες προσωρινής κράτησης. 

Στα ως άνω χρονικά σημεία, ο κατηγορούμενος κρίσιμο είναι να υποβάλει ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Υπόμνημα εκθέτοντας τη θέση του, ώστε να ληφθεί υπόψιν του Δικαστικού Συμβουλίου προτού αποφασίσει σχετικά. 

Ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους του επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση ή να εξηγήσει γιατί θα πρέπει ο όρος που του έχει επιβληθεί να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον. 

Με άλλα λόγια, ζητάμε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να επανεκτιμήσει την υπόθεση και τα ειδικότερα στοιχεία αυτής καθώς και τυχόν νέα δεδομένα λ.χ. δυνατότητα εργασίας του κατηγορούμενου ή μεταβολή τόπου κατοικίας της οικογένειάς του. 

 

Σε περίπτωση σύλληψης σας τηλεφωνήστε μας άμεσο στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+ 30 69 84 411004) , για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς μας και αθώωσε τους εντολείς μας (α’ και γ’ κατηγορούμενο) για το αδίκημα της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι ανήρτησαν σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης (facebook) ότι δήθεν πωλούσαν κουτάβια ράτσας πιτμπουλ. Η δίωξη κινήθηκε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας στην ηλεκτρονική δίωξη ενώ ζητήθηκε η άρση της IP των εντολέων μας. Πλην όμως, όπως αποδείχθηκε από την αποδεικτική διαδικασία, τα έγγραφα και τους μάρτυρες, οι κατηγορούμενοι δεν προέβησαν στην πράξη αυτή για εμπορικούς σκοπούς και εμπορικό κέρδος κ έτσι το δικαστήριο κατέληξε στην αθώωση τους.

Για το δικηγορικό μας γραφείο παραστάθηκε με επιτυχία ο δικηγόρος Μηναιόπουλος Βίκτωρας.

Δείτε την απόφαση:

Παράνομη Εμπορία Ζώων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για το αδίκημα αυτό μπορούν να επιβληθούν ποινές  από 1 έως 5 έτη και χρηματική ποινή έως 18.000 ευρώ. Για περισσότερα σχετικά με το αδίκημα της κακοποίησης ζώων, παράνομης εμπορίας και των συναφών πράξεων δείτε το σχετικό άρθρο στην σελίδα μας. 

Σε περίπτωση που έχετε κληθεί ως κατηγορούμενος/η, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+30 210 62 00 993), προκειμένου να επιμεληθούμε της υποθέσεως σας και να προετοιμάσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την υπεράσπιση σας στο ποινικό δικαστήριο.  

 

 

Την 02-11-2022 ο Κωνσταντίνος Μηναιόπουλος σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ στην εκπομπή της Έλενας Καραγιάννη “Μένουμε Πρώτο”, μίλησε για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, την ανήλικη παραβατικότητα και την συναφή ποινική αξιολόγηση της.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα μεταξύ του 35:00 – 49:00 στο παρακάτω link:

Μένουμε Πρώτο με την Έλενα Καραγιάννη | 02.11.22

 

Το δικηγορικό μας γραφείο διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα νεαρής παραβατικότητας τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται από τους δικηγόρους μας, όπως και κάθε υπόθεση μας, με νηφαλιότητα, επιμέλεια και σοβαρότητα.

Μην διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας (+210 62 00 993) ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+30 6984411004) σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο σας έχει εμπλακεί κάποιο περιστατικό.   

Σε μια πολυσέλιδη δικογραφία με δέκα κατηγορούμενους, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και άριστης προετοιμασίας, το δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς μας και αθώωσε τον εντολέα μας κατηγορούμενο για το αδίκημα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, και συγκεκριμένα ινδικής κάνναβης, για αποκλειστική χρήση του άρθρου 29 Ν.4139/2013 (Νόμος περί Ναρκωτικών).

Για το γραφείο μας παραστάθηκε με επιτυχία η δικηγόρος Μαρίνα Σκαρβέλη.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 

Σε περίπτωση που σας έχει κοινοποιηθεί κλήση για να δικαστείτε ως κατηγορούμενος/η, ή έχετε συλληφθεί και πρόκειται να δικαστείτε σύμφωνα με την αυτόφωρη διαδικασία μη διστάσετε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας (+30 210 62 00 993)  ή στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αυτοφώρου, για να προετοιμάσουμε την υπεράσπιση σας, έγκαιρα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Εμφανίζεται συχνά στις συναλλαγές και κατ’ επέκταση στην καθημερινή μας πρακτική το φαινόμενο της αγοροπωλησίας αυτοκινήτου ή μηχανής με μηχανικό πρόβλημα το οποίο δεν γνώριζε ο αγοραστής.

Έχει νομική ευθύνη ο πωλητής για το όχημα που φέρει βλάβες χωρίς να ενημερώσει τον αγοραστή;

Σύμφωνα με το άρθρο 534 του Αστικού Κώδικα: o πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα,  έτσι ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του αν το πράγμα, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, έχει πραγματικά ελαττώματα ή στερείται τις συνομολογημένες ιδιότητες, εκτός αν ο αγοραστής κατά τη σύναψη της σύμβασης γνώριζε ότι το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση ή η μη ανταπόκριση οφείλεται σε υλικά που χορήγησε ο αγοραστής.

Μέχρι πότε φέρει ευθύνη ο πωλητής όμως;

Το ελάττωμα ή η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας που διαπιστώνεται μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του πράγματος τεκμαίρεται ότι υπήρχε κατά την παράδοση, εκτός αν τούτο δεν συμβιβάζεται με τη φύση του πράγματος που πουλήθηκε ή με τη φύση του ελαττώματος ή της έλλειψης.

Ποια είναι τα δικαιώματα του αγοραστή στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι το όχημα που αγόρασε δεν φέρει τις συνομολογημένες ιδιότητες;

Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ’ επιλογήν του:

  1. να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες·
  2. να μειώσει το τίμημα·
  3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα, έτσι αν ο αγοραστής υπαναχωρήσει από τη σύμβαση λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας, έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα ελεύθερο από κάθε βάρος που του προσέθεσε ο ίδιος, καθώς και τα ωφελήματα που αποκόμισε. Ο πωλητής επιστρέφει το τίμημα με τόκο, τα έξοδα της πώλησης, καθώς και όσα ο αγοραστής δαπάνησε για το πράγμα.

Ο πωλητής αρνείται να πληρώσει την επισκευή ή την αντικατάσταση, τι μπορώ να κάνω;

Σε αυτήν την περίπτωση δικηγόρος του γραφείου μας αναλαμβάνει για εσάς την σύνταξη εξώδικης δήλωσης, ή οποιαδήποτε άλλη ενδεδειγμένη νομική ενέργεια που απαιτεί η υπόθεση σας για την αποτελεσματική και ταχεία διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας.

 

Επικοινωνήστε άμεσα με το δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο επικοινωνίας μας ( 210 – 62 00993) ή στο email επικοινωνίας μας (secretary@mineopouloslaw.gr) προκειμένου να χειριστούμε την υπόθεση μας. Οι δικηγόροι του γραφείου μας έχουν αναλάβει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία παρόμοιες υποθέσεις.

Page 1 of 71 2 3 7

© 2018 Mineopoulos law Powered and Developed by NETFOCUS

logo-footer